Start The Spinning Wheels Anslagstavlan Sjötorps Rockfestival Fotosidan The Spinning W historia Rockhelgen Huskvarna Teater Gitarrgala 2020 Länkar Bröderna Trück Magnus Kvintett Anno 2050 Nisse Lind Sonora                                                            

  Uppdaterad den 18 mars 2020   

Bröderna Trück

Hittade en artkel från Sydöstran 2004 och kunde inte låta bli att bli lite nostalgisk!

KARLSHAMN · Dragspelssoarén i lördags var en drygt tre timmar lång succé. Stadsteatern var knökfull och publiken sjöng, gungade och applåderade våldsamt. Staden kan skatta sig lycklig, som har en så aktiv och härlig förening, som Karlshamns Dragspelsklubb.

                Min kära kollega Stig Johnsson, var ledsen över att han inte kunde bevaka årets dragspelssoaré.
Så, vad gör chefen, jo skickar ut mig, en gammal avdankad punkare som slutade köpa skivor i slutet av 80-talet. Därför var det med stor skepsis som jag begav mig ut till en fullsatt Stadsteater. Efter två låtar var jag fast. Efter tre, märkte jag till min förvåning att jag som enda person stod upp och applåderade. Hade jag inte varit så blygsam, hade de drygt 600 personerna i Stadsteatern fått se 112 kilo reporter dansa loss framför scenen. Men, den godbiten sparar jag till nästa års soaré. Det var helt enkelt en magisk afton. Och publiken njöt. Framför mig satt två herrar som visste vad det handlade om. De sjöng i praktiken med i varje låt. Och fötterna på farbröderna hamrade på som trumpinnar. Kvällens konferencier var Lennart Widerberg, som med bravur och glimten i ögat delade med sig av sina vitsar till publikens jubel. Hyllning till kärleken
                                Karlshamns Dragspelsklubb, hade för kvällen ett varierat och uppskattat program. När det var dags för Drömmen om Elin, kunde till och med en gammal punkare en del av textraderna. Sista låten, Fem röda rosor, var en hyllning till kärleken och Alla Hjärtans Dag, som det ju faktiskt var i lördags. Att man kan få så många vackra toner ur ett gäng dragspelare trodde jag inte var möjligt.
Det var också under Karlshamns Dragspelsklubb som Sydöstrans reporter i ren hänryckning ställde sig upp, när de körde Lasse Berghagens, slagdänga ”Han tog av sig sin kavaj”. Vilket tryck. Här skulle Sydöstrans mysigaste fotograf, Gunnel Persson, varit med. Det är nämligen en av hennes favoritlåtar, som hon med hög och klar röst brukar sjunga och på så sätt ge sina kollegor lite guldkant på den ibland lite trista vardagen på redaktionen.
                                 Arios från Kristianstad gjorde en habil insats under deras två sessioner under kvällen.
De fyra Kristianstadkillarna, bjöd på ett fint och avstämt program. När det var dags att dra en mazurka, bjöd Dan-Inge Hansson på härlig skönsång.
Den killen påminner lite grand om Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, både till storlek och med sin sköna skånskklingande sång. Dan-Inge Hansson stod också för sången när bandet framförde låten ”Gift dig aldrig med en tös med röda håsor”. Smaka på den titeln. Den går inte av för hackor. Och som sagt var, framförd på klingande skånska. Enormt tryck!
                                  Men bandet som stod för det allra bästa trycket var Bröderna Trück som levererade det ena örhänget efter det andra. Bandet är från Töreboda och musiken doftar härligt 30- och 40-tal. Bandet hade också tidsenliga kläder på sig för att ytterligare förstärka känslan av ett Sverige i beredskaps- och ofredstid.

                                 När sedan Eleonore Andersson uppenbarade sig blev det nästan för mycket av det goda. Blodtrycket steg över den kritiska gräns när man plötsligt börjar se små svarta prickar överallt. Hon tog oss alla med storm. Och det är ingen överdrift att påstå att vi nu fått en värdig efterträdare till Alice Babs, just hennes låtar var ett stort inslag i Bröderna Trücks repertoar. Det var swing för hela slanten när Eleonore Andersson var på scenen. Hennes utstrålning på scenen hade fått en geigermätare att gå i taket. Och publiken var med på noterna och kastade in spontana applåder mitt i låtarna. När extasen var som störst, kunde man tro att man förpassats till ett Maranata-möte.


                                  – Vi var här för två år sedan. Det var lika kul i kväll. Karlshamn har en underbar publik, sa Eleonore Andersson efter konserten.
                                      Och arrangören, Karlshamns Dragspelsklubb, var också nöjda med soarén. Redan nu planeras det för nästa års evenemang: – Då firar vi 25-års jubileum. Då skall det bli något alldeles extra, sa föreningens kassör Kaj Svensson och fortsatte:
                                     – Var det du som var uppe och stuffade. Du gillade det alltså?
Den frågan får stå obesvarad. En sak är dock säker: Det skall mycket till för att jag ska missa en dragspelssoaré.

                                     Nu kommer den nyinköpta cd:n med Bröderna Trück gå på högvarv hemma i lägenheten. Framför allt är det låtarna med Eleonore Andersson som kommer att spelas gång på gång.


Tomas Pranell

 

 

 

Jag var från starten och i ca: 15 års tid gitarrist  med Hotbandet Bröderna Trück och det var en härlig tid!

Några av skivorna säljs fortfarande av Ginza och det finns lite att läsa om bandet på Wikipedia.

 

Scen och dansspelning med Bröderna Trück på Trolldragets vinterstämma i Trollhättan den 14 Januari! Lite överraskning men mycket kul!

Ibland gör jag ett inhopp med mina gamla bröder och så var det under 2016 också! Morsomt!

Först på dragspelsstämman i Trollhättan i början av Januari, mitt i Juli på Tidaholms torg och senast  i december i Gullspång.

 

Bröderna Trück - Hjogubbar 2009

Bilder:  USA 2008 / Skansen 2006    

YouTube - Bröderna Trück på Skansen   

  MT .pdf

Bröderna Trück Snygg recension från Mariestadteatern klicka på gul text!

                  Omslag i gammal stil CD Producerad av Karlssons Musik i Fjärås 

Boken "Svenska Dragspelare" Del 1  173 sidor med bilder och presentationer av enskilda dragspelare, grupper och klubbar kan köpas från:

Bokförlaget Norlén & Slottner, Hamngatan 31, 671 31 Arvika, Tel: 0570-149 20  www.bokforlaget.com


BRÖDERNA TRÜCK

Bröderna Trück är etablerade i dragspelsvärlden i hela Skandinavien. För en större allmänhet blev namnet först bekant när "Dinah" en av låtarna från första CD´n spelades i Melodikrysset sommaren 1999. Sen dess har deras musik spelats i många radioprogram över hela Norden, bl.a i NRK:s populäraste sommarprogram, Reiseradioen, som direktsänds från Oslo. Gruppen har också medverkat i STV:s publikfavorit Allsång på Skansen och i TV4:s nyhetsmorgon från Karlstad. 2008 gjorde gruppen en 15 dagars turné i Minnesota och Nord-Dakota! Gruppen har spelat in 4 st CD och en äkta 78-varvare fram till 2011. På alla skivor inklusive 78:an medverkar  Bo Simensen på gitarr men från den 1 jan 2011 finns han ej  längre med i gruppen, hans sista ordinarie spelning blev vinterstämman i  Handen/ Haninge i dec 2010. Ny gitarrist är Gabriel Karlsson från Skövde.

Bröderna Trück har fått sitt namn efter det höga trycket i deras musik. Det tyska y som ingår i namnet antyder att stämmorna i dragspelen från starten var tyska. Alla är bröder men inte med varandra förutom Eleonore som bara är syster till sin bror!

Gruppen spelar ej traditionell dragspelsmusik utan har hämtat sin inspiration från den legendariske dragspelaren från Söder, Nisse Lind. Nisse var den förste dragspelaren som använde sitt instrument att spela hotmusik på och gjorde under sin karriär ett stort antal skivor, många tillsammans med Alice Babs. Under trettiotalet skapade Nisse Linds hot trio en fullkomlig hotfeber i de svenska folkparkerna. I längre scenprogram spelar Bröderna Trück dock en blandad repertoar för att tillfredställa olika önskemål bland publiken. Hotmusiken var en typ av snabb jazz och kan väl kallas sin tids rockmusik.


 Vi i Bröderna Trück blev väldigt glada att vi fick chansen att medverka i SVT:s jättesuccéprogram "Allsång på Skansen" 2006 och vi tackar också alla som på olika sätt hört av sig med positiva kommentarer och på många olika sätt visat att de uppskattar det vi håller på med. Vi tror också att den musikhandlare som i Wassbacken förutspådde ett återväckt intresse för instrumentet dragspel som en följd av vår medverkan fått rätt!


Förutom det kulturstipendie som orkestern (till glädje för oss och många andra dragspelare med sinne för PR) tilldelades 1999 av Töreboda kulturnämnd utsågs Eleonore till Årets Gräfsnäsflicka 2001 viket även innebar ett stipendie från Västergötlands Dragspelsförbund.

En uppföljare till debutskivan, A Nostalgic Flashback, och med titeln, Good morning, kom ut i juni 2001 och har vid många tillfällen spelats i P4 samt flitigt på många svenska och norska lokalradiostationer, producent är Karlssons musik i Fjärås med Lars Karlsson och Anders Jernquist som inspelningstekniker. Skivan har recenserats i många fack och dagstidningar bl.a: Om Jazz (OJ) och Västerbottenskuriren som hade den festligaste av dem alla! Den 25 januari 2003 spelade Anders Eldeman flera låtar av gruppen i sitt mycket omtyckta program, Dacapo, i P4. Nämnde Anders tog även med en av låtarna i sin sammanställning över 2003 års bästa Dacapolåtar i januari 2004 i P4.

Ytterligare en CD kom ut sista veckan i maj 2004, inspelad i Halmstad i februari 2004 och den innehåller en rad svängiga, vackra och kul låtar. Även denna skiva har producerats av Karlssons Musik i Fjärås.


Medverkande:

   Eleonore Larsson        Töreboda                       Sång

  Martin Andersson        Töreboda                       Dragspel, sång

  Magnus Sandgren        Hallsberg                      Dragspel

  Kristian Karlsson          Skövde                          Gitarr (Ståbas)

  Jonas Huhtala              Borås                              Ståbas

 Johan Krussgård           Skövde                           Trummor

 

 Ibland medverkar:

Roland Brandt                  Trollhättan           Ståbas (Greta)

Thomas L Tjäder              Leksand               Ståbas

Jazz-Leif Södergren        Borlänge               Ståbas

Allan Gustavsson            Töreboda               Ståbas

Per-Arne Johansson        Tived                     Trummor

 Bo Simensen                    Töreboda               Gitarr

Gabriel Karlsson               Skövde                  Gitarr

 

 
 

  Senast Uppdaterad d 2019-01-16

Att spela med ett gäng som Bröderna Trück är ett sätt att leva som få får uppleva. Det har givit många fina upplevelser och vi har fått många nya bekanta på alla plan i många länder. Med så pass många spelningar som vi hade under en säsong så kan det vara skönt med en liten paus över helgerna men när vi kommer fram till vårstarten så känns det spännande och uppfriskande att få komma ut och möta nya utmaningar.

Drömmen om Skansen gick i lås 2006!  Nästa stora dröm slog in 2008 - USA-Turné!

www.brodernatryck.se

Bröderna Trücks spelorter 2013

Finns på Bröderna Trücks Officiella Hemsida

Bilder på "gamla" Trück t.o.m. 20101231


 

 Recention: Borås Tidning  2004-08-28

Logdanssväng och nostalgi.

Med fräckt snilledrag har sextetten Bröderna Trück (två dragspel, sång, komp) plankat logga, konvolut och allmänt stuk från gamla Sonora Swing (vars "Melodier som bedåra komma först på Sonora" ersatts med "Melodier med ryck komma först med Trück"). Allt plankat från åren 1925-45, från Nisse Lind till Vårat gäng, med nedslag i swing-evergreens, Jularbo och en klassiker som Disciplinmarsch. Allt retro, men spelsätt och sång träffar mitt i prick. Spelglädjen är medryckande, utan 78-ornas rasp och, gudskelov, utan påklistrad ironi. Här är en västgötsk grupp (kulturprisad i Töreboda) som hyllar logdanssväng med en nostalgi bra lik kärlek. Alla är bröder, utom sångerskan som är syster, men inga med varandra. De är dragspelshjältar i hela Skandinavien, med genombrott i Melodikrysset 1999. CD:n är den tredje och kan roa många.

Av Rolf Haglund


Recention:  Smålandsposten 28 September 2004

Å så svänger vi ett tag

Bröderna Trück. Bolag: Karlssons musik

                  Nostalgi är en väsentlig faktor i många av dagens subkulturer, även om det är helt olika tidsepoker man svärmar för. Somliga klär sig i rustning och hänger på medeltidsveckor, andra låter i stället sy upp en helt tidsenlig swingpjattsutstyrsel. Det är ur det perspektivet man får betrakta Bröderna Trück och deras tredje platta: Å så svänger vi ett tag. Här har vi en ungdomlig ensemble som ägnar sig åt att göra minutiöst utförda dragspels-covers av urgamla jazz-klassiker som Summertime, How do you do mister Swing och Vårt eget Blue Hawaii. Enligt egen utsago vill de återskapa soundet från den legendariske Nisse Lind, den förste dragspelaren som använde sitt instrument till att spela hotmusik på. Jag vet inte om detta är ironiskt menat eller inte, men strängt taget spelar det inte någon roll eftersom hela projektet är så grundligt genomfört. Om det inte var så här dragspelsjazz lät på 1930-talet, så är det i alla fall så här det borde ha låtit. Den här plattan är alltså innovativ utan att vara nyskapande, vilket väl är en bedrift i sig.

Av: Kris Åsard


 

Gräm dig inte över en förlorad tia i åratal, du riskerar att dö ihågkommen som en gnällspik!